Top

FOODIES GUIDE

Dat we met zijn allen te veel weggooien is een feit, maar wat doe je eraan? Op Strijp-S zijn de deuren van de Zero Waste Zone vanaf nu geopend om ons allemaal op weg te helpen naar een meer zero-waste lifestyle.

Sinds vorig jaar is de Zero Waste Zone geopend op Strijp-S in de YKSY expo (in hetzelfde pand van Stories en Tea Stories). De twee eigenaresses Valeria & Darin hebben deze winkel geopend om anderen te inspireren om de touwtjes zelf in handen te nemen. Het begint uiteindelijk allemaal bij jezelf. De keuzes die wij maken als persoon en de lessen die we aan de volgende generatie meegeven. Die boodschap was heel duidelijk toen ik met ze in gesprek ging over de toekomst. Samen moeten we voor de aarde zorgen. Daarom geven ze regelmatig workshops en lezingen over het verminderen van afval en de lifestyle die je zelf kunt aanpassen. Het gesprek was echt een wake-up call. Je kunt al zo veel stappen zelf ondernemen! Gelukkig staan er allerlei prachtige producten voor je klaar om je op weg te helpen.

Wat kun je allemaal vinden bij de Zero Waste Zone?

In de schappen vind je allerlei basis producten om te kunnen starten met een zero-waste lifestyle. Een van de eerste gemakkelijke stappen is bijvoorbeeld het kopen van een shampoo bar of soap bar. Hierdoor hoef je niet al die plastic verpakkingen meer te kopen en gaat het vaak veel langer mee. Ook zijn de zepen vegan zodat je zeker weet dat je zeep niet is getest op dieren. Zo kun je met een kleine stap toch een betekenis zijn. Bovendien ruiken de shampoo bars echt goddelijk!

Daarnaast verkopen ze ook mooie bowls van kokosnoten, metalen rietjes voor in je smoothiebowls, menstruatiecups en uitwasbare wattenschijfjes. Allemaal van duurzame materialen en goede kwaliteit. Je betaalt inderdaad ietsje meer voor je bamboo tandenborstel of houten bestek maar het gaat vaak langer mee en om een impact te maken wil ik best ietsje meer betalen. Het fijne aan alle producten is dat ze allemaal heel toegankelijk zijn. Wattenschijfjes gooi je zo in de was en een metalenrietje kan gewoon met een ragger schoongemaakt worden. Het kan zo simpel zijn!

Wegen maar

Naast shampoos, tandenborstels en uitwasbare wattenschijfjes hebben ze ook een enorm scala aan kruiden, bonen en noten. Dit is in verhouding tot de supermarkt weer veel goedkoper! Dat maakt de eerdere producten weer toegankelijker. Het enige wat je hoeft te doen is een eigen pot of bakje meebrengen, jouw kruiden afwegen en afrekenen. Het bonnetje krijg je digitaal, waardoor er ook geen papier meer verspilt raakt. Ideaal toch!

Het aanbod is enorm. Van kerriepoeder tot gedroogde zwarte bonen. Het scheelt zo veel met een pot bonen uit de supermarkt. Ja het kost ietsje meer werk, aangezien je ze eerst nog moet weken, maar als je dat een dag van te voren doet heb je daarna een enorme pan vol bonen. Ideaal om mee te mealpreppen. Voor mij is het ook een manier om te reconnecten met het eten. Je leert over de boon, het weken en de kooktijd. Het smaakverschil valt duidelijk op, want zelf geweekt is dus echt veel lekkerder. Koop maar eens gedroogde kikkererwten, week en kook ze en maak er dan falafel van. Je zal nooit zulke lekkere falafel op hebben!

Wie zegt dat een zero-waste lifestyle voor suffe huismutsen is?

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.