Top

FOODIES GUIDE

Van een mooie latte-art kan ik heel erg blij worden, maar koffie is natuurlijk nog veel meer dan dat. Het is een heel proces dat zorgvuldig wordt uitgezocht waardoor wij kunnen genieten van een heerlijke kop koffie. Bij Bean Brothers leer je alles over dit proces waardoor je koffie nog meer gaat waarderen. Zo heb jij ook alle kennis en vaardigheden van een barista.

Bean Brothers zit een beetje verstopt op de Bergstraat, maar juist daarom is het de plek voor alle locals. In hun stadsbranderij branden ze hun eigen koffie die verspreid wordt door heel Eindhoven! Nadat we allemaal onze koffie naar keuzen hadden besteld en kennis maakten met Jorn die de workshop verzorgt. We zouden aan de slag gaan met een groep van ongeveer 10 mensen. Het gezelschap verschilde van jong tot oud en van koffiebeginneling tot fanatieke koffiedrinkers. Een leuke mix, waarbij alle aspecten van de koffie behandeld kan gaan worden.

Geen koffieboer maar een koffiebroer

Het begint allemaal bij de koffieboeren. Om echt goede koffie te maken heb je ook goede mensen nodig. De koffieboeren zijn dan ook echte koffiebroeren oftewel de Bean Brothers. Op deze manier respecteren ze het karakter van de bonen en de boeren. Door verschillende bezoeken aan de koffieplantages worden de contacten onderhouden en een sterke band gesmeed. Zoals ze zelf zo mooi zeggen is de band met de koffiebroeren nog sterker dan de koffie zelf.

De koffieboeren zijn verantwoordelijk voor het proces om zo goed mogelijke koffiebessen te produceren. Je wist het misschien nog niet maar de koffiebonen zitten eerst nog in een bes verstopt. Zodra de bonen geplukt zijn, kunnen ze op verschillende manieren verwerkt worden. Zo kun je de schil meteen verwijderen en het vruchtvlees afspoelen. Pas hierna laat je de bes drogen. Je kunt ook de bes helemaal laten drogen waardoor je weer hele andere smaken ontstaan in een koffie. Alle verschillende bonen en termen worden in de cursus uitgebreid behandeld, waardoor je een hele nieuwe woordenschat aanlegt op het gebied van koffie. Super interessant dus!

Tijdens de baristaworkshop begonnen we eerst met alle koffiefeitjes die we daarna mochten gaan toepassen. Met verschillende bonen werd koffie gezet en toen was het aan ons. Slurpen was verplicht zodat je nog beter kon proeven. Welke koffie hoort bij welke boon? Dit was nog lastiger dan ik had gedacht. Je proeft van alles maar ga dit maar eens onder woorden zien te brengen. Jorn die de workshop begeleide liet niets los zodat wij puur op onze smaak af zouden gaan. Uiteindelijk had ik het fout geraden maar was het wel heel interessant om echt in te zoomen op alle verschillende smaken die koffie kan oproepen. Daarnaast was het ook hilarisch om te zien hoe we allemaal met een lepel koffie aan het opslurpen waren!

Tijd voor latte-art

Dit is natuurlijk waar ik heel nieuwsgierig naar was geworden. Zou het me lukken om een hartje te maken? Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik al eerder cappuccino’s gezet had dus het was niet mijn eerste keer dat ik melk moest opschuimen. Bij mij in de groep zaten vooral veel anderen die thuis een fancy koffieapparaat hadden. Ik had dus geen enkele voorsprong wat betreft mijn barista-skills.

Jorn legde ons de basisprincipes uit van het opschuimen en schenken van de melk. Ik kwam erachter dat ik altijd te veel schuim in mijn kannetje hield waardoor ik dus nooit een hartje zou kunnen maken. Onder begeleiding van Jorn kwam mijn eerste hartje tevoorschijn. Nu nog zelf… We mochten allemaal een keer proberen en onderschat het niet. Het is veel lastiger dan ik had gedacht! De techniek begin ik wel langzaam onder de knie te krijgen dus nu is het nog een kwestie van heel veel oefenen. Wie weet word ik dan toch ooit professioneel barista.

Making bitter better

Wat ik heel mooi vind aan deze cursus is dat je ook heel veel kennis krijgt over het proces en wat er allemaal bij komt kijken. We zien foto’s en filmpjes van de plantages waardoor er een heel hecht verhaal ontstaat. Jorn sprak vanuit zijn passie en dat vond ik echt heel erg mooi. Samen met de andere bean brothers streven ze er samen naar om de factoren die van invloed zijn op de koffie te omarmen. De koffieboeren worden gewaardeerd en door een eerlijke handel waar respect centraal staat wordt de situatie van de koffieboeren ook echt verbeterd. “Making bitter better.” Ik vind het een prachtig streven en ze zijn echt al heel goed op de juiste weg.

Dus wil je meer leren over de verschillende soorten koffie, een hartje kunnen zetten in je koffie en vooral iemand zien stralen vanuit zijn passie? Kom dan gezellig een kopje koffie drinken of boek jouw baristaworkshop bij Bean Brothers!

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.